2010-03-04 15:11:54• hírek • Kótai Levente

Özönlenek a roncstelepre a kiszolgált járgányok

Szatmárnémetiben a REMAT-nál adhatók le a roncsautó program keretein belül az autóvásárlási jegyekre váltható öreg négykerekűek. Nyolc munkanap alatt beérkezett az a 300 gépkocsi, amire a helyi kirendeltségnek becserélési lehetősége volt. A jövőhéten még 100 autó átvételére lesz lehetőség, a többivel meg kell várni a program második szakaszát.

Roncsautók tömkelege fogadja azt, akinek a Depozitelor utca 35 szám alatti ócskavastelepen van dolga. A roncsautó programban résztvevő Remat cég helyi fiókja előtt hosszú sorban kígyóznak a leadásra váró autók, mármint ami még megvan belőlük. A tavalyi évben összesen 193 gépkocsit vettek át, míg az új programmal a jövő héten el fogják érni a 400 darabot.

Bucureșten Marius, a telep igazgatója a Szatmár.ro-nak elmondta, hogy azok, akiknek most nem sikerült megszabadulniuk roncsaiktól, idén júliusban ismét lesz lehetőségük, mivel akkor indul a program második szakasza. Az első szakaszban országos szinten 60 000 darabra korlátozták az átvett mennyiséget, amiből 45 000-et már le is adtak. Ebből is nyilvánvaló, hogy a felfokozott érdeklődés nem sajátos szatmári jelenség, hanem országos szintű.

Bucureșten Marius is jó ötletnek tartja a kormány jelenleg folyó programját, minek következtében a szállítócégek, a telephelyek, az ócskavas-kereskedések forgalma jócskán fellendül. Ennél is fontosabb, hogy a roncsautókért kapott 3 800 lejt érő jegy nem névre szól, és három is felhasználható belőlük egy új autó vásárlásakor, minthogy három autót is leadhat az ember. Ha valaki netalán nem tud új autót venni, az akár el is adhatja a jegyét így a kisemberek is egy kis forgótőkéhez juthatnak. A program persze a kormánykasszának is megéri: a gazdasági folyamat, amiben a sok régi autóból új lesz, annyi adót és járulékot von maga után, hogy az magának a román államnak is jelentős bevételt jelent, bár ezt pontos számokkal elég nehéz volna kimutatni.

A telepen beszolgáltatott autók 80%-a Dacia típusú, legalábbis a telepen dolgozók becslése szerint. A programon keresztül csak azokat az autókat tudják átvenni, amelyek nem haladják meg a 3,5 tonnát, illetve amelyek nem rendelkeznek túlnyomó hiányosságokkal. Meg kell legyen például a váz, a hűtő, a motor, az akkumulátor és a karosszéria Az autók további sorsát illetően megtudtuk, hogy azok bezúzásra kerülnek, majd az abból származó hulladékfémet főleg Németországban és Magyarországon érvényesítik.


Folyamatosan bővül a leadásra váró autók sora.
Folyamatosan bővül a leadásra váró autók sora


Dacia-ból adtak le a legtöbbet
Dacia-ból adtak le a legtöbbet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: